DictionaryForumContacts

 Олег

link 20.02.2006 11:34 
Subject: "зелень" - петрушка, укроп и пр.
Всем привет

Как по английски одним словом назвается "зелень" - петрушка, укроп и пр.

Спасибо

 Астарта

link 20.02.2006 11:38 
potherbs, greens

 Snail 64

link 20.02.2006 11:41 
herbs

 Froll

link 20.02.2006 11:43 
в меню встречала очень часто green goods

 D-50

link 20.02.2006 12:15 
green, greens, veggies

 V.Gloating

link 20.02.2006 13:37 
Только не greens - greens - это broccoli, curly cale, green peas, boiled cabbage - это совсем разные вещи, D-50. Когда в школе говорят 'eat your greens' - это значит овощи надо есть. А вот прав Snail64 - точно herbs.

 D-50

link 20.02.2006 13:48 
V.Gloating

Не стоит быть столь категоричным. Я не против herbs, но и мои варианты также существуют. У аскера вопрос о петрушке и укропе.

взгляните на фото, и особенно надпись внизу
http://www.fotosearch.com/DEX195/ph087_007/

 Kate-I

link 20.02.2006 14:30 
Это FRESH HERBS или FRESH CULINARY HERBS.

 V

link 20.02.2006 15:51 
смотря в каком контексте говорят "зелень"

Не спорьте :-)

По-разному может быть

Пока аскер не дал контекста - беспредметный разговор

 'More

link 20.02.2006 16:07 
для коллекции
potherb
noun Date:
1538 a usually leafy herb that is cooked for use as greens ; also one (as mint) used to season food (MW)
greens [plural] informal vegetables with large green leaves:
Eat your greens. (LONGMAN)
greens
1. green vegetables: vegetables with green leaves and stems, e.g. cabbage and spinach (Encarta)
IMHO the closest match is
Salad Greens
A generic name given to a variety of different types of leafy vegetables that are most often used in salads or sandwiches. Commonly referred to as "greens", salad greens include arugula, asparagus chicory, Batavian endive, bibb lettuce, celtuce lettuce, crisphead lettuce, lamb's lettuce, oak leaf lettuce, red leaf lettuce, chicory, corn salad, curly endive, escarole, frisée, houttuynia, mâche, mesclun, sorrel, upland cress, watercress, winter purslane, spinach greens, mustard greens, dandelion greens, and turnip greens
http://www.hormel.com/kitchen/glossary.asp?id=34240&catitemid=
как вам списочек зелени? :)

 Morphine

link 20.02.2006 20:43 
В ентом спиське отсутствует ошшень важная травка... в кулинарии без нее - никуда ;)

 V.Gloating

link 21.02.2006 10:02 
Как аскер не дал контекста - он сказл - зелень как укроп и петрушка, а не как брокколи, капуста и Brussel sprouts - какой тут еще контекст нужен?

 gogolesque

link 21.02.2006 10:14 
herbs

we usually only say greens when we are talking about leafy greens like lettuce and parts of flowers which you can eat. ie. "field greens" = dandelion leaves, romaine lettuce... anything like a leaf which you eat

when we use greens to mean vegetables the instances are very limited:
ie. "eat your greens" we say to children to get them to eat their green colored vegetable (broccoli, brussel sprouts, peas, lima beans.... cabbage is not one of the greens)

 'More

link 22.02.2006 12:09 
что в очередной раз продемонстрировало различие в "картинах мира" и "категориях" у нас и в англоязычном мире. что вполне прогнозируемо.

 

You need to be logged in to post in the forum