DictionaryForumContacts

 Настена

link 26.06.2006 7:24 
Subject: Beef bibles meat.
Люди добрые! Помогите, пожалуйста, перевести слово bible, обозначающее какой-то внутренний орган крупного рогатого скота. Возможно кто-то знаком с пищевой тематикой? Все словари дают перевод только на библейскую тематику!
Контекст такой (машина для обработки этих самых органов): The refiner machines make it possible to carry out the three big phases of the final processing of paunches and bibles in a single operation and in a very short lapse of time.
Возможно поможет то, что текст составляли французы.
Заранее спасибо!

 Доброжеватель

link 26.06.2006 7:30 
Всего-то простой гугловый поиск.

Читаем:

Bovines have four stomachs through which their food undergoes different stages of digestion.

From the first, the rumen, comes the "blanket" tripe, so named because of its "pile". It varies in thickness and is often accompanied with a layer of fat which needs to be removed. The second stomach, the reticulum, produces "honeycomb" tripe, generally preferred by cooks because it keeps its shape during cooking and also because it holds, on its textured surface, the sauce in which it is cooked. Tripe from the third stomach, the omasum, is known as "bible", "book" or "seam" tripe.

http://www.tripesite.com/lore.html

По-русски этот отдел желудка жвачных называется "книжка", однако это название зоологическо-анатомическое; уточните по специализированным ресурсам, как это принято называть в мясообработке.

 nephew

link 26.06.2006 7:32 
думаю, это та часть желудка жвачных, которая по русски называется "книжка"

 Настена

link 26.06.2006 7:56 
Спасибо огромное за помощь!

 

You need to be logged in to post in the forum