DictionaryForumContacts

 Vixen1122

link 11.11.2014 11:36 
Subject: Cream layer gen.
Уважаемые коллеги, подскажите, пожалуйста, будет ли правильно перевести "cream layer" как "отделившийся слой" эмульсии в следующем контексте:
Optical observation for systems of pH 4 and over revealed that with time an oil layer develops directly above the cream layer, which clearly indicates that coalescence phenomena are taking place for these systems.

 Karabas

link 11.11.2014 11:50 
Из какой области перевод? Если "резиновая пром-сть", то вполне возможно, что это т.н. "сливки" латекса.

 Vixen1122

link 11.11.2014 11:58 
Статья о стабилизации пищевых эмульсий твердыми частицами и поверхностно-активными веществами.

 Karabas

link 11.11.2014 12:22 
В принципе такой перевод вполне возможен. Однако, как всегда, контекст - это наше всё. "Статья о..." контекстом, извините, не является.

 Vixen1122

link 11.11.2014 13:17 
The effect of pH on the stability of O/W emulsions (prepared as described in section 3.4.1) containing 1% silica particles was initially investigated. O/W emulsions stabilised by 1% silica particles were adjusted to pH values of 2, 4, 6, 8 and 10 (before emulsification) and their stability was monitored over time. Optical observation for systems of pH 4 and over revealed that with time an oil layer develops directly above the cream layer, which clearly indicates that coalescence phenomena are taking place for these systems. Long-term stability against coalescence was only achieved for systems of low pH values (pH < 4). This is in agreement with Binks and Lumsdon who investigated the stabilisation of O/W emulsions with silica particles. Furthermore, the size distribution of the oil droplets in the cream layer of systems of varied adjusted pH values was measured shortly after emulsification (see Table 4-1). It was observed that the size of the emulsion droplets is reduced as the pH of the system is increased.

 Erdferkel

link 11.11.2014 14:08 
"Если по истечении этого времени не произойдет расслаивания эмульсии (отделение масляной фазы), то она считается устойчивой; появление слоя концентрационной эмульсии светлого цвета в виде сливок при сохранении однородности в остальной части также свидетельствует об отсутствии расслоения эмульсии; при взбалтывании концентрированный слой исчезает."

 

You need to be logged in to post in the forum