Subject: Cream layer gen. Уважаемые коллеги, подскажите, пожалуйста, будет ли правильно перевести "cream layer" как "отделившийся слой" эмульсии в следующем контексте:Optical observation for systems of pH 4 and over revealed that with time an oil layer develops directly above the cream layer, which clearly indicates that coalescence phenomena are taking place for these systems. |
Из какой области перевод? Если "резиновая пром-сть", то вполне возможно, что это т.н. "сливки" латекса. |
Статья о стабилизации пищевых эмульсий твердыми частицами и поверхностно-активными веществами. |
В принципе такой перевод вполне возможен. Однако, как всегда, контекст - это наше всё. "Статья о..." контекстом, извините, не является. |
The effect of pH on the stability of O/W emulsions (prepared as described in section 3.4.1) containing 1% silica particles was initially investigated. O/W emulsions stabilised by 1% silica particles were adjusted to pH values of 2, 4, 6, 8 and 10 (before emulsification) and their stability was monitored over time. Optical observation for systems of pH 4 and over revealed that with time an oil layer develops directly above the cream layer, which clearly indicates that coalescence phenomena are taking place for these systems. Long-term stability against coalescence was only achieved for systems of low pH values (pH < 4). This is in agreement with Binks and Lumsdon who investigated the stabilisation of O/W emulsions with silica particles. Furthermore, the size distribution of the oil droplets in the cream layer of systems of varied adjusted pH values was measured shortly after emulsification (see Table 4-1). It was observed that the size of the emulsion droplets is reduced as the pH of the system is increased. |
"Если по истечении этого времени не произойдет расслаивания эмульсии (отделение масляной фазы), то она считается устойчивой; появление слоя концентрационной эмульсии светлого цвета в виде сливок при сохранении однородности в остальной части также свидетельствует об отсутствии расслоения эмульсии; при взбалтывании концентрированный слой исчезает." |
You need to be logged in to post in the forum |